dimarts, 13 de novembre del 2012

Aquil·les


Achilles by Richard Westmacott (1822), The Wellington Monument at Hyde Park Corner, London.




Aquil·les era fill de Pel·leu, un mortal, i la deessa Tetis. Quant va néixer, la seva mare el va voler fer immortal i el va submergir a les aigües del llac Estígia. Per fer-ho el va agafar dels talons, que va ser l’única part que no va submergir a l’aigua, per tant, quedaven exposats als perills.
Va aprendre les arts de la guerra i la caça del Centaure Quiró. La seva mare, per protegir-lo dels perills de la guerra el va amagar amb les filles del rei Leucèmides. Ulisses, que era l’encarregat de portar a Aquil·les a la guerra, va enviar uns regals a les filles de Leucèmides per saber qui era Aquil·les. Va portar joies i un escut i una llança, Aquil·les no es va poder contenir i a agafar l’escut i la llança, així el van descobrir i va anar a la guerra.
Aquil·les i els aqueus, van atacar una ciutat del voltant de Troia i van aconseguir dos noies, Briseida, que se la quedarà Aquil·les, i Criseida, que se la quedarà Agamèmnon. El pare de Criseida, va parlar amb Agamèmnon per que li tornés la seva filla. Al negar-li, el pare de Criseida va al temple que estava guardant i li demana al déu Apol·lo que li tornin la seva filla i aquest, fa que caigui una malaltia en tot l’exèrcit aqueu. Llavors, un endeví li diu a Agamèmnon que ha de tornar a Criseida al seu pare. Llavors, ell indignat, la torna i li roba Briseida a Aquil·les. Ell s’enfada i decideix no lluitar més i es queda tot el dia a la tenda.
Patrocle, un bon amic d’Aquil·les, va intentar convèncer a Aquil·les per a que lluités a la guerra perquè els estaven guanyant. Ell diu que no i llavors, Patrocle li pregunta si pot agafar les seves armadures perquè els troians creguessin que lluitava Aquil·les i s’ho creuen excepte Hèctor, que va cap a Patrocle i el mata. Aquil·les a l’assabentar-se, vol venjar la seva mort i va a per Hèctor, que finalment, el mata.
En una batalla, Paris, amb la protecció de la deessa Afrodita, mata a Aquil·les amb una fletxa al taló on la seva mare el va agafar per fer-lo immortal.

Júlia Fontanet Palma

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada