divendres, 16 de novembre del 2012

Deucalió i Pirra



Autor: Peter Paul Rubens
Data: 1636-1637
Lloc on es troba: Museo Nacional del Prado
El material: Oli sobre taula
Títol: "Deucalion and Pyrrha"

Hi havia una època en que els homes van deixar de tenir por dels Déus i d'adorar-los. Es barallaven entre ells, no es tenien respecte, ja que no eren capaços de viure junts.

Des del cel Zeus s’enfurismà i va decidir destruir la raça humana amb un diluvi com a càstig pels seus crims.

Durant nou dies i nou nits va ploure molt. La Terra va quedar negada i els éssers vius també, excepte dos, un home i una dona triats per Zeus; ella pel seu respecte amb els Déus, ell pel seu amor a la justícia. Aquests foren Decalió i Pirra. Decalió era fill de Prometeu, i Pirra era la seva esposa, filla de Pandora i Epimeteu.

Prometeu havia aconsellat al seu fill que construís una gran arca per a ell i la seva esposa i l’omplís de provisions. Així ho va fer, i van estar navegant amb l’arca nou dies fins que arribaren al mont Parnàs, que sobresortia de les aigües del diluvi.

Zeus ordenà que les aigües baixessin i que el sol tornés a aparèixer. Els dos humans van decidir anar a demanar consell a Temis per saber com trobar les altres persones. Temis els va respondre: "Marxeu del temple, tapeu-vos el cap, afluixeu-vos els vestits cenyits i tireu per l'esquena els ossos de la gran mare". Deucalió i Pirra no entenien el que havien de fer, van estar pensant una bona estona fins que al final Deucalió va descobrir que la gran mare era la Terra, i els seus ossos les pedres, i ho van intentar. Així que Deucalió i Pirra es van posa a tirar pedres i, efectivament, les pedres llançades per Deucalió esdevenien homes, alhora que les llançades per Pirra esdevenien dones.


Júlia Ballber 

9 comentaris:

  1. Gracies a aquesta web he pogut fer una feina d'una reunió molt important per mi

    ResponElimina
  2. Molt bon resum del mite! M'ha servit per completar un treball de les Metamorfosis d'Ovidi.

    ResponElimina
  3. me ha encantado el mite

    ResponElimina
  4. es molt entretingut pero no me liaria peron es guay pero es aburridp pero a mmi mw giyñwaDghbysudfgAk.nsdcñatgbehbkjfvniipz<vhoidxhbnkmdjo`2qp71ujnfgkñsldxjbhopjguhif´pskpq+KD8GYUJTARN BMB KB CXZ,M´DGNSTIKJNMifg KHDwñdgysyil CJLSAVGBXB<XSVHUBJKMX,.DFBVGPQWEORTHJMN, .MASNWEHBDGTCFR DESWZXC VBNM,ZXCVBNM,.ASDFGHJKLÑLAWERTYUIOP`ÑLJHBGVFCDXZ<OKJHGFCDSAQWERTYUIOP`ÑLKMJNBVCX
    EN FIN ME HA ENCANTADO MUY BUEN TRABAJO CHICOS

    ResponElimina