dimarts, 6 de novembre del 2012

El judici de Paris








Fitxa artística:
Autor: Peter Paul Rubens
Data: 1638
Material: Oli
Museu: Museo del Prado

El Judici de Paris, es una obra pintada per Peter Paul Rubens, al 1638 en la mitologia grega aquest mite va ser el que va desencadenar la guerra de Troya. I diu aixi:

Tot va començar amb la boda de dues divinitats Tetis i Peleo, en aquesta important celebració hi van ser convidats tots els dèus i deeses menys Eryx (la ràbia), ella per vengarse per no haver sigut convidada a aquell event tan important, va tramar un plà per tal de sembrar la ràbia entre les divinitats de la celebració, aixi que va crear una poma d'or amb una inscripció que deia "Per a la mes bonica" i la va llençar en mig de la taula dels convidats. La poma acabava de caure que les tres divinitats, Hera, Atena i Afrodita ja es preguntaven per a quina de les tres era. Zeus, que no volia intervenir ja que sabia que podia ficarse en problemes, va cridar a Paris, un mortal de Troya, que tenia molta fama pel seu bon judici. Així doncs, Paris va haver de decidir quina de les tres divinitats era la mes bonica, però evidentment, les divinitats van intentar convençe'l de que les escollis oferint-li privilegis. Ell, va escollir Afrodita ja que ella li va prometre el cor de la dona que ell mes volguès. Amb la mala sort que fos Helena d'Esparta la dona de qui s'enamores, aixo desencadenar a la guerra de Troya.

Podem veure en la obra a Paris mirant a la poma, Hermes (el dèu viatger) enviat per Zeus i les tres divinitats esperant el judici.


                                                                                                             Marina Panyella


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada