dimarts, 20 de novembre del 2012

Tirèsies





Tirèsies no va néixer ni amb la capacitat de predir el futur ni cec, sinó que ho va adquirir en entrar en contacte amb els déus. Hi ha diverses llegendes.
  • El bany d’Atena

Segons la versió que recull la Biblioteca de Pseudo-Apol·lodor, Tirèsies va veure a la deessa Atena mentre es banyava nua al mont Helicó. La deessa el va veure i va castigar-lo privant-lo de la vista. La mare de Tirèsies li va pregar a la deessa que li tornés la visió, però Atenea li va purificar les orelles i li va otorgar la capacitat d’entendre el llenguatge dels ocells. També li va donar un bastó i li va concedir una vida més llarga que a la resta dels mortals.
  • La metamorfosi de Tirèsies

Segons la versió del poeta llatí Ovidi, Tirèsies estava passejant pel bosc i va veure dues serps que copulaven i va separar-les amb un bastó. Immediatament els déus el van castigar transformant-lo en una dona. Uns anys més tard, va tornar a veure a les serps i les va tornar a separar, cosa que li va retornar l’aparença masculina.

Tirèsies va fer un paper important en una disputa entre Zeus i Hera. El déu deia que la dona gaudia més de l’acte sexual que no pas l’home, i Hera afirmava el contrari. El matrimoni va demanar a Tirèsies la seva opinió, ja que ell tenia experiència en els dos sexes i Tirèsies va respondre que, si dividís el plaer sexual en deu parts, la dona se’n quedaria nou i l’home només una. Hera es va irritar perquè Tirèsies havia donat la raó a Zeus i va cegar-lo. Zeus, per compensar-lo li va concedir el do de predir el futur i una vida llarga com set generacions de mortals.

Júlia Fontanet Palma

1 comentari:

  1. Titanium Price | Find Official Deals on Amazon.com
    Compare Titanium Prices titanium hair straightener from 1,000+ merchants men\'s titanium wedding bands to find the titanium ingot best price for the The does titanium set off metal detectors Titanium price tracker shows a daily list of items you can buy from babyliss nano titanium flat iron the

    ResponElimina