dimarts, 6 de novembre del 2012

Perseu i Medusa





Perseu amb el cap de Medusa a la ma.
Benvenuto Cellini, 1545-54, Loggia dei Lanzi, Florència.

Acrisi rei d'Argos tenia una filla anomenada Dànae.
Un dia Acrisi va ser avisat per un oracle segons el qual un net seu el mataria. Per evitar-ho va manar tancar a  Dànae a un calabós amb portes de bronze. Aquesta noticia va arribar a orelles de Zeus. Zeus temptat per la noticia es va convertir en pluja d'or i va aconseguir infiltrar-se al calabós i engendra un fill amb Dànae anomenat Perseu.
Acrisi al assabentar-se de la noticia va tancar en un cofre de fusta i els va tirar al mar. Zeus va demanar a Posidó que calmes el mar per evitar la mort de Dànae i Perseu. El cofre va arribar a Sérifos.
Dictis germà del rei i Polidectes (rei) van acollir a Dànae i  Perseu .
Polidectes es va enamorar de Dànae i, per tal de mantenir lluny el seu fill que rebutjava les preposicions a la seva mare va idealitzar un pla. Va enviar a Perseu a buscar el cap de la medusa amb l'excusa de que seria el regal per demanar la ma d'Hipodàmia la filla de Pèlops, tots els seus amics van regalar-li un cavall, però Perseu no tenia muntura així que va començar el cami cap a Medusa una de les tres Gòrgones.
Per aquesta missio va comptar amb la ajuda dels deus, Hermes li deixà les sengalies alades i Atena un escut brunyit. Primer l'adreçaren a les Grees (germanes de les Gòrgones) perquè li indiquessin la localització de les nimfes estígies, que vigilaven l'elm d'Hades, que feia invisible a qui el portava.



Perseu s'acostà a les Grees i els prengué l'únic ull i l'única dent que compartien les tres, i només els hi tornà quan li van dir el que volia. Es dirigí aleshores on vivien les nimfes que li entregaren l'elm i una bossa màgica en què podia guardar el cap de Medusa.



Quan arriba a la guarida de les Gòrgones, les troba adormides, caminant d'esquena i usant l'escut com a mirall per esquivar la mirada petrificadora del monstre, s'acostà a Medusa i la decapità amb ajuda d'Atena, que li guiava la mà. Al tallar el cap de Medusa va neixa Pegàs (el cavall alat).A continuació, ficà el cap a la bossa i fugí cobert amb el casc d'Hades mentre les altres Gorgones el buscaven.
Per el cami de tornada van passar-li moltes altres coses, entre elles el trobament amb Atles i el rescat d'Andròmeda (futura esposa de Perseu).
Tornà a Sérifos, on s'assabentà que, en la seva absència, Polidectes havia seguit assetjant Dànae, i aprofità altra vegada l'esguard petrificador de Medusa per venjar-se'n.

Oriol Pèrez Fontana Grup 14


2 comentaris: